torstai 27. helmikuuta 2014

Budjetti ja sen taustoja

Kun nyt mainitsin, että meillä on ollut hieman vaikeuksia saada säästöön sitä järkyttävää summaa rahaa, jota häät väkisinkin kustantavat, ajattelin hieman valottaa mikä meidän häissä nyt sitten maksaa ja minkä verran. Varoitan jo tässä kohtaa, että teksti on pitkä kuin nälkävuosi!

Lähdetään liikeelle siitä hetkestä, kun häitä alettiin suunnittelemaan ja ajateltiin, että "olisi kiva saada sitä sun tätä".

- Olisin halunnut teettää hääpukuni mittojen mukaan ompelijalla, suomessa. (n. 1100- 1500€)
- Olisin halunnut vieraille ratikkakyydin kirkolta kauppatorille (n. 600€)
- Olisin halunnut Kauppatorilta venekuljetuksen Suomenlinnaan (n. 350€)
- Haluan edelleen teetetyn sormuksen (n. 1000- 1500€)

Kun näihin ynnättiin juhlapaikka (2070€), valokuvaaja (2440€), catering, häämatka ja kaikkea muuta pientä kivaa, jota en pysty enää tässä kohtaa muistamaan, jäi viivan alle lukemaksi n. 18 000€. Tässä kohtaa luonnollisesti meinasin pyörtyä!


Kaikkea ei voi saada, joten oli pakko tinkiä jostain. Aloitettiin tinkimällä asioista, joilla ei kuitenkaan ole hääpäivän kannalta niin suurta merkitystä. Summa on saatu lopulta pienenemään nykyiseen budjettiin, jossa on pakko pysyä! Tuo maaginen summa on aika tarkkaan 11 000€. Tästä ison osan nielevät juhlapaikka, catering ja valokuvaaja, yhteensä reipas 7 000€.

Summaan pääsy on vaatinut monista asioista luopumista, mutta samalla tehnyt häistä entistä enemmän meidän näköiset! Listaan tähän muutaman tärkeimmän.

- Vierasmäärä on tällä hetkellä 65, kun se aiemmin oli 80. Ihmisten juottaminen ja syöttäminen on kallista. Vähemmän vieraita tarkoittaa myös sitä, että ketään ylimääräistä avecia ei ole tulossa juhlaamme. Ehdimme varmasti jutella jokaisen ihmsien kanssa illan aikana, eikä jonottamiseen mene aikaa. Mikäli joku joutuu perumaan tulonsa, olen todella surullinen, sillä näistä ihmisistä haluan jokaisen paikalle.

- Juhlapaikka maksaa sen verran paljon, ettei ylimääräisiä rahoja jää koristeisiin. Tästä syystä itseasiassa valitsimme juhlapaikan alunperinkin! Tai emme sen takia, ettei rahaa jäisi, vaan siksi, ettei sitä yksinkertaisesti tarvitse juuri koristella! Lähes kaikki koristeet tullaan siis kierrättämään. Tämä tekee häistä entistä enemmän minun näköiset, sillä vanhan tavaran uudelleenkäyttö on minun juttuni myös arkena.

- Haluaisin edelleen teetetyn sormuksen, valkokultaisena timanteilla. Näillä näkymin asia kuitenkin hoidetaan niin, että hääpäivää varten teetän haluamani sormuksen hopeisena ja ensimmäisenä hääpäivänä saan sen timanttisormuksen, josta olen jo kauan haaveillut. Tämän jälkeen hopeinen versio jää tilanteisiin, joissa voi olla vaarana sormuksen häviäminen tai rikkoutuminen.

- Valokuvaajasta ei tingitä! Se on ollut alusta asti sama ja tulee olemaankin.

- Ruuasta ei myöskään haluttu tinkiä, sillä minä rakastan hyvää ruokaa! Löysimme meille parhaiten sopivan cateringin, joka käyttää paljon lähiruokaa sekä luomua. Hinta saatiin hilattua alemmas sillä, että vähennettiin vieraiden määrää ja tehdään itse hääkakku. Kakkuvadit lainaan sukulaisilta.

- Kukkia meille ei juuri tule, pöytiin ehkä muutama oksa ja kimpun teen itse. Kimpun tekeminen on taas yksi asia lisää DIY- häihin, joka on niin minua!

- Vieraat joutuvat itse selviytymään kirkolta tavallisella raitioivaunulla Kauppatorille ja siitä joko Suomenlinnan lautalla tai JT- linen laivalla Suomenlinnaan. He jopa joutuvat itse kustantamaan matkansa! (Tämä asia ärsyttää minua edelleen, mutta siihen tuskin kukaan kuolee hääpäivänä..)

- Hääpuvun tilaan netistä tai ostan käytettynä. En halua myydä pukuani häiden jälkeen, joten tässä kohtaa ei ole järkeä laittaa pukuun tuhansia euroja.

- Häämatka pyydetään lahjaksi. Emme laita summaan omia rahoja, vaan matkaan lähdetään ajatuksella "mennään sinne, mihin rahat riittävät".

- Kaikki paperituotteet suunnitellaan ja toteutetaan itse.

Näiden lisäksi jostain pitäisi löytää vielä puoli-ilmainen bändi ja mietin myös kuumeisesti miten saan järjestettyä videokuvauksen minimaalisella hinnalla.

Vaikka kaikesta joudutaan tinkimään, se tuskin tulee varsinaisesti näkymään hääjuhlassa. Olen vähän perfektionisti ja visuaalinen puoli on minulle supertärkeää. Koristuksessa tullaan siis näkemään harkittuja kokonaisuuksia ja pieniä yksityiskohtia. Kaikesta huolimatta koen, ettei hääjuhlasta tule puuttumaan mitään oleellista.


En yleensä tykkää puhua lainkaan raha-asioista, siinä suhteessa olen niin suomalainen kuin olla ja voi. Kun nyt kuitenkin ollaan näin syvällä tässä budjettiasiassa, kai se on sama kertoa miksi meille sitten on ollut niin vaikeaa saada kasaan tuota rahasummaa.

Olen suhteellisen tuore yrittäjä ja vasta urani alkutaipaleella. Jokainen yrittäjä tietää, että uran alussa palkka ei ole kovin kummoinen, jos sitä on ollenkaan. Tästä syystä joudutaan häiden kohdalla tinkimään vähän kaikesta. Minä nimittäin rakastan työtäni! Olen onnellinen joka päivä siitä, että saan tehdä sitä työtä mistä nautin, työtä jota rakastan! Silläkin uhalla, että toimeen tuleminen on välillä epävarmaa. Jos minulla olisi normaalin ihmisen kuukausitulot, ei meillä olisi mitään ongelmaa rahan säästämisessä. Mutta silloin en välttämättä olisi yhtä onnellinen kuin nyt! 

maanantai 24. helmikuuta 2014

Mitä tehdä, kun kaikki ei mene ihan putkeen ja hääpäivä uhkaa siirtyä?

Sillä hetkellä, kun hääpäivä päätettiin, nenälle nousivat nuo vaaleanpunaiset lasit ja haaveilu on ollut miltei jatkuvaa. Jossain vaiheessa sain rytmihäiriöitä alustavasta budjetista, mutta ajattelin kaiken järjestyvän, sillä olihan minulla nenällä nuo vaaleanpunaiset lasit ja häihin tuolloin aikaa vaikka kuinka.

Nyt kun häihin on enää aikaa about puoli vuotta, on pakko ottaa nuo vaaleanpunaiset lasit pois nenältä ja lopettaa haaveilu! Kun rahaa ei ole säästynyt ihan sitä tahtia, mitä suunnitelma alunperin oli, on pakko alkaa karsia jostain. Tai niinkuin tässä tapauksessa, ihan kaikesta!

Ensimmäisen karsimisen tein jo viime vuoden puolella ja silloin budjetti pieneni tuhansilla euroilla, mutta se ei kuitenkaan riitä. Keskutelimme myös häiden siirtämisestä, mutta minä henkilökohtaisesti menen naimisiin vaikka alasti heinäpellolla, jotta ei tarvitse hääpäivää siirtää! Toki jonkun mielestä hyvä ajatus voisi olla häiden siirtäminen, mutta olen kiintynyt tuohon hääpäivään jo sen verran kovasti, etten haluaisi sitä muuttaa. Lisäksi menettäisimme muutamat varausmaksut ja joutuisimme luultavasti siirtämään häitä parilla vuodella, mikäli aikoisimme saada saman juhlapaikan.

Siispä, ainoa vaihtoehto oli tarkastella mitkä ovat sellaisia asioita, joita ilman voimme elää hääpäivänä. Ja niitä oli yllättävän paljon.. Väistämättä eteen tuli myös se seikka, että itse pitää tehdä, vieläkin enemmän!

Tästä eteenpäin eletään vähän jännityksessä ja yritetään ajatella positiivisesti. Kuinka saada kauniit, omannäköiset häät silloinkin, kun budjetti tulee vastaan? Ja kuinka säilyttää ilo häiden järjestelyssä, kun kaikesta pitää säästää? Se jääköön nähtäväksi. :)

Haaveilua en aio silti täysin lopettaa, sehän on kuitenkin koko homman suola! ;)

torstai 20. helmikuuta 2014

Hääkimppu; Garden rose

Häät 1/2014- lehdessä on juttu hääkimpun sitomisesta ja ihastuin ihan totaalisesti lajikkeeseen nimeltä garden rose. Nupussa ollessaan kukka muistuttaa todella paljon pionia, mutta avautuessaa musituttaa enemmän ruusua. Jotenkin romanttisen herkkä ja kaunis.








Kuvat pinterest

maanantai 17. helmikuuta 2014

Tunnelmia Love Me Do- messuilta

Yllättävän moni on ollut pettynyt lauantaina järjestettyyn Love Me Do- häätapahtumaan, ja täytyy myöntää, että niin hieman minäkin.

Luulen, että suurin syy tähän on se, että tapahtumaa on hehkutettu niin pitkään ja lupailtu jotain todella suurta ja tajunnan räjäyttävää, ja kun tämä ei toteudukaan, seuraa siitä välitön pettymys. Lisäksi tapahtuman antia on verrattu hieman normaalia korkeampaan lipun hintaan ja koettu, ettei aivan saanut rahalleen vastinetta. Allekirjoitan tämän kohdan.


Mielestäni lupaus 'erilainen häätapahtuma' oli aika hyvin lunastettu. Pidin kovasti siitä, että esillä oli sellaisia näytteilleasettajia, joita ei yleensä häämessuilla näe! Seassa oli myös yrityksiä, joista en ollut aiemmin kuullut. Pidin myös siitä, että missään ei näkynyt ankeita messuseiniä. Vaikkakin tämä aiheutti sen ongelman, että väenpaljoudessa oli tosi vaikea erottaa mistä mikäkin näytteilleasettajan piste alkoi ja mihin loppui. Sekaan meinasi kadota pienempiä pisteitä. Tähän saattoi osittain vaikuttaa se, että monet olivat jakaneet messupisteen kahdelle eri näytteilleasettajalle.


Etukäteen mainostettiin myös mahtavia bileitä. Ehkä lähdin liian aikaisin, sillä se osa jäi minulta kokematta. Jossain kohtaa kovalla ollut musiikki lähinnä häiritsi pisteellä keskustelua. Ilman musiikkia olisi kuitenkin ollut aika kuollutta.. Onpa tässä taas vaikea miellyttää, kun mikään ei kelpaa! :)


Pidin kovasti siitä, että tapahtuma oli K18! Ihmispaljouteen ei olisi mitenkään mahtunut hyökkäysvaunuja ja oli mukavaa, kun ei tarvinut koko ajan väistellä mini-ihmisiä.


Kaiken kaikkiaan tapahtuma ei missään nimessä ollut huono! Kokemus vain jäi ehkä pari astetta miinuksen puolelle. Ehkä minä vain odotin tapahtumalta aika paljon, ja lipun hinta suhteessa antiin oli hitusen liian korkea.

 

Minusta on silti hienoa, että joku uskaltaa tehdä asioita eri tavalla! Arvostan.

torstai 13. helmikuuta 2014

Hiuskorut by Aino

Otin osaa kilpailuun, jossa on mahdollisuus voittaa lahjakortti Ainon ihaniin koruihin. Klikkasin tietysti heti selailemaan millaisia hiuskoruja Ainolta löytyy ja jäin pitkäksi aikaa ihastelemaan noita taidokkaita luomuksia. Tykästyin aika moneen, joten jos voitan, en todellaakaan osaa päättää minkä valitsen!







Kaikki kuvat

maanantai 10. helmikuuta 2014

Catering- pitkä ja uuvuttava valinta

Niin sitten kuitenkin saatiin lähes vuoden kestänyt projekti -cateringin valinta- päätökseen..

Oletin asian hoituvan hieman nopeammin, mutta vastauksia sai joistain paikoista odotella aika pitkään, enkä edelleenkään ole saanut kaikkialta tarjousta! Ajattelin listata tähän muutamat cateringit ja erityisesti ne, joista ei vastausta kuulunut, jotta joku muu häitä järjestävä voisi mahdollisesti säästää aikaansa johonkin tärkeämpään, kuin cateringien etsimiseen ja tarjousten odotteluun.

Meidän catering löytyy myös listalta, mutta siitä lisää vähän myöhemmin ;)















Manodeli (vastaus, mutta ei tarjousta)
Port Catering (vastaus, mutta ei tarjousta)

Peten pitoässät (ei anna uusia tarjouksia)
Picantina food (meidän päivä oli varattu)
Pitopalvelu pilke (ottaa varauksia vasta vuotta ennen)
Culinart (tarjous, mutta lopulta ei vastausta lisäkysymyksiin) !Ei löydy enää nettisivuja!
Vantaan pitopalvelu (ei pysty toteuttamaan häitämme Suomenlinnassa)
Zum Beispiel (meidän päivä varattu)

Kinkerikokit (ei vastausta)
Base catering (ei vastausta)
Devil speed (ei vastausta)
Metka opiskelijapalvelut (ei vastausta)



keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Uusi Häät- lehti ilmestyy 18.2. !!

Lehden kantta oli mahdollista äänestää blogitapahtumassa Handelsgillet:ssä (josta en ole edelleenkään blogannut mitään, hups!) Ja tämä äänestyksen voittanut oli toinen suosikeistani.


Olin aika innoissani, kun sain mahdollisuuden selata etukäteen läpi parin viikon päästä ilmestyvän Häät- lehden sisällyssivua ja bongasin sieltä vinkkejä hääkimpun tekemiseen!

Olen jo jonkin aikaa mutustellut ajatusta oman kimpun tekemisestä ja lähinnä yrittänyt pohdiskella mitä kukkia siihen haluaisin. Yksi suosikeistani on pioni, mutta sitä en ilmeisesti saa enää elokuussa järkevään hintaan, joten olen pyöritellyt mielessä muutamia muita vaihtoehtoja. Häät 1/2014 - lehdessä on tähän pulmaan uusi näkökulma, josta en todellakaan ollut tietoinen.. Vähänkö olen iloinen!

En ollut aiemmin kuullutkaan ruusulajikkeesta garden peony, joka näyttää pionilta ja jota on saatavilla keväästä alkusyksyyn asti! Tämä saattaa muuttaa hieman suunnitelmiani ;) Kuvassa näkyvä ruusu vuvuzela on myös todella kaunis sävyltään ja ennestään niin ikään tuntematon minulle.

Klikkaa kuvaa suuremmaksi, niin näet paremmin koko jutun :)

Kimpun on toteuttanut lehteen Hey Look ja ei voi muuta kuin ihastella heidän taitojaan!