torstai 4. huhtikuuta 2013

Dokumentaarinen hääkuvaus

Ajattelin hieman kertoa dokumentaarisesta hääkuvauksesta, vaikka siitä varmasti löytyy tietoa myös muualta netin syövereistä. Meille oli jo alussa selvää, että koko päivän dokumentaarinen kuvaus sisällytetään hääbudjettiin, sillä häistä jää kuitenkin muistojen lisäksi vain puoliso ja sormus. Muistoihin on mukava palata hyvien kuvien kautta.

V-P Kangas

Dokumentaarinen hääkuvaus tarkoittaa sitä, että koko päivän tapahtumat kuvataan aitoina tapahtumina, eikä tilanteita lavasteta hyvien kuvien saamiseksi. Tästä syystä hyvän valokuvaajan hankkiminen on erityisen tärkeää! Ammattikuvaajalla on kokemusta monista häistä ja hän osaa ennakoida tilanteita. Ammattikuvaajatkaan eivät silti osaa lukea ajatuksia, joten omista toiveista kannattaa kertoa kuvaajalle ennen hääpäivää.

Dokumentaarinen kuvaus jaetaan yleensä kolmeen osaan, jotka ovat: valmistautuminen, vihkiminen ja hääjuhla. Tämän lisäksi otetaan usein potrettikuvat. Potrettikuvat on mahdollista ottaa ennen vihkimistä, vihkimisen jälkeen tai jossain vaiheessa päivän kuluessa. Kannattaa kertoa toiveensa kuvaajalle, mutta samalla muistaa kuunnella myös valokuvaajan mielipiteitä. Monet häät kuvanneella valokuvaajalla on usein kokemusta hääpäivään liittyvistä asioista ja usein kuvaaja osaa tuoda esille sellaisia asioita, joita itse ei välttämättä tule ajatelleeksi.

Lumo Image

Hääpäivä alkaa valmistautumisella. Tässä vaiheessa kuvaajalla on hyvä mahdollisuus taltioida kuviin se jännitys, joka oletettavasti vallitsee ennen vihkimistä. Kauniit kuvat yksityiskohdista ja kaunistautumisesta antavat hyvän alun hääpäivän dokumentoinnille. Hääpuvun pukeminen on myös iso osa valmistautumista.

Vihkiminen on kuvauksen suhteen yksi haastavimmista osa-alueista valon määrän (tai oikeastaan sen vähyyden) ja yksityiskohtien takia ja vaatii ehdottomasti ammattilaisen niitä taltioimaan. Sisääntulo, jännittyneet hymyt, yksittäinen kyynel, sormusten vaihto, vieraiden liikuttuneet ilmeet.. Näillä kuvilla on erityisen tärkeä merkitys jälkikäteen, kun et jännitykseltäsi muista vihkimisestä juuri mitään! 

Hääjuhla kruunaa päivän. Tässä vaiheessa viimeistään ammattikuvaaja on erityisen tärkeä, sillä vieraat vaihtavat vapaalle, eikä kukaan välttämättä muista enää kuvata muutaman viinilasillisen jälkeen. Olisi sääli, jos loppuillan ohjelmanumerot, häävalssista puhumattakaan, jäisivät kuvien suhteen pimentoon. Juhlapaikan koristelut ja ruokatarjoilut on myös hyvä muistaa kuvata; onhan niitä suunniteltu huolella ja pitkään.

Valokuvaamo KLIK

Kun sitten pääset siihen vaiheeseen, että alat valitsemaan teille sopivaa kuvaajaa, kannattaa aloittaa kuvien selaamisella. Selaa vähintään 5-10 valokuvaajan kuvat läpi ja valitse niistä sellaiset, joiden tyylistä pidät. Kuvaaja pystyy toki muuntautumaan asiakkaan tarpeisiin, mutta päivän edetessä nopeatempoisesti, kuviin välittyy ensisijaisesti kuvaajan oma näkemys ja tyyli, joka on hioutunut vuosien työn tuloksena.

Rajaa valintaasi niin, että sinulla on noin 5 kuvaajaa, joille lähetät tarjouspyynnön. Sovi tapaaminen maksimissaan kolmen kanssa. Näistä kuvaajista löydätte varmasti sellaisen, jonka kanssa olette samalla aaltopituudella. Henkilökemiaa ei voi liikaa korostaa! Kukaan ei halua hääjuhlaansa ärsyttäviä tyyppejä, joten kannattaa valita myös kuvaaja sen mukaan.

Jokainen määrittää toki itselleen sopivan budjetin hääkuvaukselle, mutta älä tuijota liikaa hintalappua. Katso ennemmin kokonaisuutta!

Kuvat Google

4 kommenttia:

  1. Kannattaisi laittaa kuviin kuvien alkuperäiset lähteet ja kuvaajan nimi. Kuvaajat saattavat nostaa tekijänoikeusmetakan jos huomaavat, että kuvia on käytetty luvatta/ilman linkitystä... "Google" ei ole hyväksyttävä lähde.

    T. Valokuvaaja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän takia käytän vain kuvia, joissa näkyy valokuvaajan oma logo/ signeeraus.

      Poista
  2. Sinulle on tunnustus http://haahupsutuksia.blogspot.fi/ :)

    VastaaPoista