torstai 27. helmikuuta 2014

Budjetti ja sen taustoja

Kun nyt mainitsin, että meillä on ollut hieman vaikeuksia saada säästöön sitä järkyttävää summaa rahaa, jota häät väkisinkin kustantavat, ajattelin hieman valottaa mikä meidän häissä nyt sitten maksaa ja minkä verran. Varoitan jo tässä kohtaa, että teksti on pitkä kuin nälkävuosi!

Lähdetään liikeelle siitä hetkestä, kun häitä alettiin suunnittelemaan ja ajateltiin, että "olisi kiva saada sitä sun tätä".

- Olisin halunnut teettää hääpukuni mittojen mukaan ompelijalla, suomessa. (n. 1100- 1500€)
- Olisin halunnut vieraille ratikkakyydin kirkolta kauppatorille (n. 600€)
- Olisin halunnut Kauppatorilta venekuljetuksen Suomenlinnaan (n. 350€)
- Haluan edelleen teetetyn sormuksen (n. 1000- 1500€)

Kun näihin ynnättiin juhlapaikka (2070€), valokuvaaja (2440€), catering, häämatka ja kaikkea muuta pientä kivaa, jota en pysty enää tässä kohtaa muistamaan, jäi viivan alle lukemaksi n. 18 000€. Tässä kohtaa luonnollisesti meinasin pyörtyä!


Kaikkea ei voi saada, joten oli pakko tinkiä jostain. Aloitettiin tinkimällä asioista, joilla ei kuitenkaan ole hääpäivän kannalta niin suurta merkitystä. Summa on saatu lopulta pienenemään nykyiseen budjettiin, jossa on pakko pysyä! Tuo maaginen summa on aika tarkkaan 11 000€. Tästä ison osan nielevät juhlapaikka, catering ja valokuvaaja, yhteensä reipas 7 000€.

Summaan pääsy on vaatinut monista asioista luopumista, mutta samalla tehnyt häistä entistä enemmän meidän näköiset! Listaan tähän muutaman tärkeimmän.

- Vierasmäärä on tällä hetkellä 65, kun se aiemmin oli 80. Ihmisten juottaminen ja syöttäminen on kallista. Vähemmän vieraita tarkoittaa myös sitä, että ketään ylimääräistä avecia ei ole tulossa juhlaamme. Ehdimme varmasti jutella jokaisen ihmsien kanssa illan aikana, eikä jonottamiseen mene aikaa. Mikäli joku joutuu perumaan tulonsa, olen todella surullinen, sillä näistä ihmisistä haluan jokaisen paikalle.

- Juhlapaikka maksaa sen verran paljon, ettei ylimääräisiä rahoja jää koristeisiin. Tästä syystä itseasiassa valitsimme juhlapaikan alunperinkin! Tai emme sen takia, ettei rahaa jäisi, vaan siksi, ettei sitä yksinkertaisesti tarvitse juuri koristella! Lähes kaikki koristeet tullaan siis kierrättämään. Tämä tekee häistä entistä enemmän minun näköiset, sillä vanhan tavaran uudelleenkäyttö on minun juttuni myös arkena.

- Haluaisin edelleen teetetyn sormuksen, valkokultaisena timanteilla. Näillä näkymin asia kuitenkin hoidetaan niin, että hääpäivää varten teetän haluamani sormuksen hopeisena ja ensimmäisenä hääpäivänä saan sen timanttisormuksen, josta olen jo kauan haaveillut. Tämän jälkeen hopeinen versio jää tilanteisiin, joissa voi olla vaarana sormuksen häviäminen tai rikkoutuminen.

- Valokuvaajasta ei tingitä! Se on ollut alusta asti sama ja tulee olemaankin.

- Ruuasta ei myöskään haluttu tinkiä, sillä minä rakastan hyvää ruokaa! Löysimme meille parhaiten sopivan cateringin, joka käyttää paljon lähiruokaa sekä luomua. Hinta saatiin hilattua alemmas sillä, että vähennettiin vieraiden määrää ja tehdään itse hääkakku. Kakkuvadit lainaan sukulaisilta.

- Kukkia meille ei juuri tule, pöytiin ehkä muutama oksa ja kimpun teen itse. Kimpun tekeminen on taas yksi asia lisää DIY- häihin, joka on niin minua!

- Vieraat joutuvat itse selviytymään kirkolta tavallisella raitioivaunulla Kauppatorille ja siitä joko Suomenlinnan lautalla tai JT- linen laivalla Suomenlinnaan. He jopa joutuvat itse kustantamaan matkansa! (Tämä asia ärsyttää minua edelleen, mutta siihen tuskin kukaan kuolee hääpäivänä..)

- Hääpuvun tilaan netistä tai ostan käytettynä. En halua myydä pukuani häiden jälkeen, joten tässä kohtaa ei ole järkeä laittaa pukuun tuhansia euroja.

- Häämatka pyydetään lahjaksi. Emme laita summaan omia rahoja, vaan matkaan lähdetään ajatuksella "mennään sinne, mihin rahat riittävät".

- Kaikki paperituotteet suunnitellaan ja toteutetaan itse.

Näiden lisäksi jostain pitäisi löytää vielä puoli-ilmainen bändi ja mietin myös kuumeisesti miten saan järjestettyä videokuvauksen minimaalisella hinnalla.

Vaikka kaikesta joudutaan tinkimään, se tuskin tulee varsinaisesti näkymään hääjuhlassa. Olen vähän perfektionisti ja visuaalinen puoli on minulle supertärkeää. Koristuksessa tullaan siis näkemään harkittuja kokonaisuuksia ja pieniä yksityiskohtia. Kaikesta huolimatta koen, ettei hääjuhlasta tule puuttumaan mitään oleellista.


En yleensä tykkää puhua lainkaan raha-asioista, siinä suhteessa olen niin suomalainen kuin olla ja voi. Kun nyt kuitenkin ollaan näin syvällä tässä budjettiasiassa, kai se on sama kertoa miksi meille sitten on ollut niin vaikeaa saada kasaan tuota rahasummaa.

Olen suhteellisen tuore yrittäjä ja vasta urani alkutaipaleella. Jokainen yrittäjä tietää, että uran alussa palkka ei ole kovin kummoinen, jos sitä on ollenkaan. Tästä syystä joudutaan häiden kohdalla tinkimään vähän kaikesta. Minä nimittäin rakastan työtäni! Olen onnellinen joka päivä siitä, että saan tehdä sitä työtä mistä nautin, työtä jota rakastan! Silläkin uhalla, että toimeen tuleminen on välillä epävarmaa. Jos minulla olisi normaalin ihmisen kuukausitulot, ei meillä olisi mitään ongelmaa rahan säästämisessä. Mutta silloin en välttämättä olisi yhtä onnellinen kuin nyt! 

11 kommenttia:

 1. Mäkään en tykkää revitellä budjettia hirmuisesti blogissa. Mutta ymmärrän kyllä tuskasi.
  Meillä on myös tehty aikamoisia leikkauksia häiden suhteen ja tuntuu et näitä leikkauksia tulee koko ajan enemmän mitä lähemmäksi hääpäivä tulee!

  Tsemppia matkaan ja varmasti vieraat ymmärtävät itse tassuttaa kirkolta rantaan ja maksaa matkansa. Ei ole iso vaiva tai summa heiltä pois. Muistakaa ilmoittaa tästä kutsuissa jotta varautuvat kolikoin matkaan :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, jotenkin kuitenkin päädyin sit vähän avautumaan, kun tiukka budjetti tarkottaa ihmisille eri asioita.

   Ja siinä oot kyllä niin oikeassa, että koko ajan saa jostain kohtaa kiristää! :)

   Poista
 2. Minusta tuntuu, että vieraidenne näkökulmasta leikkaukset eivät tule hirveämmin näkymään. Paikka on upea ja ruoka hyvää, ja kuten sanoit koristelu harkittua. Minullekin tulee "arkipäiväisempi" versio vihkisormuksestani, jota sitten ajan kanssa ja rahan kerryttyä koristellaan lisää.Tsemppiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt erityisesti, kun kirjoitti kaiken ylös ja luki tekstin, tuntuu minustakin siltä, että kukaan tuskin huomaa mistä kaikesta on pitänyt luopua :)

   Ensin ajattelin, että on vähän mälsää, kun ei saa heti sitä sormusta, jonka on halunnut, mutta oikeastaan on ihan kiva, että on arkinen versio omasta sormuksesta! :)

   Poista
  2. Tuo sinun suunnitelma sormuksen lisäkoristelusta kuulostaa myös kivalta! :)

   Poista
 3. Ohoh... Huimia nuo hinnat. Selittyy osaltaan varmaan paikkakunnan vuoksi. Täällä kun kallein kuvaaja oli 350 €, me valitsimme kuvaajan joka maksaa 125 €. Hääpaikka meillä on kallis alueen hintoihin nähden, huimat 400 €, mutta tämä oli juuri niitä asioita, joissa emme halunneet tinkiä. Ainut minkä oikeasti olemme saaneet todella halvalla (verraten muihin alueen vastaaviin palveluntuottajiin), on pitopalvelu. Vain 20,50 € sama menu olisi muilla maksanut 30-40 €.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän catering oli edullisin vertaamistani cateringeistä.

   Juhlapaikka ja kuvaaja taasen ovat sitten niitä kalleimpia varmaan mitä täältä löytyy. Mutta minulle muistot ja erityisesti todella hyvät kuvat ovat tärkeitä ja juhlat tarvitsevat hienot puitteet. Muuhun ei sitten jäänytkään varaa panostaa ;)

   Poista
 4. Onneksi teillä on sentään niin mahtava juhlapaikka! ja se ei tosiaan mitään koristeluja kaipaa. Meillä on tosiaan sama paikka, joten ymmärräm täysin ettei kaikesta halua tinkiä. Itse tein kutsuni picmonkey kuvankäsittelyohjelmalla, minkä saa suoraan netistä. Tuli aika kivat vaikka itse sanonkin :) Niiden painattaminen ei maksanut mielestäni paljoakaan (kopioniinillä oli halvin tarjous). Ja multa voi kysellä käytettyjä sinkkisaaveja ja matkalaukkuja jos on tarvetta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin juhlapaikka sanelee kuitenkin osan tunnelmasta. Ja mikään muu paikka ei tuntunut miltään tuon jälkeen ;)

   Sinkkisaavit ja matkalaukut kuulostaa kyllä hyvältä! :)

   Poista
 5. Mukavaa lukea tällaista häärealismiakin välillä ruusunpunaisten blogien joukosta! Raha-asioistahan harvoin kukaan tykkää puhua etenkään julkisesti, mutta kun se raha vaan on aika oleellinen asia häiden järjestämisessä... Hyvä, avoin ja rohkea kirjoitus, kiitos! :) Ja kuten Medar tuossa aikaisemmin kommentoi, en myöskään usko että kulujen karsiminen tulee näkymään vieraille mitenkään ja saatte unelmienne häät jokatapauksessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tällainen palaute on kullanarvoista!

   Aiemmin en halunnut budjetista sen enempää puhua. Nyt kun tilanne kuitenkin on tämä, tuntuisi jollain tavalla huijaamiselta kirjoittaa vain siitä, kuinka häiden järjestäminen on ihanaa. Aina se ei nimittäin ole :)

   Poista